Klösträd

söndag 19 april 2015

Fästingar och katt

Nu är det säsong igen för fästingar. Som kattägare vill man ju försöka skydda sin katt så mycket som möjligt. Tänk på att gå igenom kattens päls ofta om du har en utekatt. Om katten har en eller flera fästingar så plocka bort dessa med en speciell fästingborttagare.

Symptom på fästingburen sjukdom 

Symptomen är feber, slöhet, allmän smärta och stelhet och ibland hälta som kommer och går. Hundar drabbas framför allt av borrelios och så kallad anaplasmos. Hundar kan även smittas av TBE även om det är mycket ovanligt.

Smittade katter får liknande symptom som hundarna, men det är ytterst ovanligt att katter drabbas. Det är framför allt för att hindra spridning av fästingar till människan som det finns anledning att använda preparat på katten och att dagligen plocka bort och oskadliggöra de fästingar som sugit sig fast.


Avlägsna fästingen så här:
• Använd en fästingplockare eller pincett och dra fästingen rakt ut – utan att vrida eller snurra på fästingen. Att använda smör eller olja med mera på fästingen är inte effektivt.
(källa Agria)

2 kommentarer:

  1. Usch,fyyy för otäcka Fästingar...
    Själv har jag fått/haft Borrelia :(

    /Jam & Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med! Usch och fy för fästingar. Inte roligt att få Borrelia.Det önskar man att ingen, varken människa eller djur, ska behöva få.
      Kram

      Radera